This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μητσός, Α., διευθ., (2012), «Αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Τελική Έκθεση Μελέτης για την Τράπεζα της Ελλάδος, Δεκέμβριος.  

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε το 2010 στο ΕΛΙΑΜΕΠ την εκπόνηση μελέτης με θέμα την «αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει και θα ασκήσουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τη διεύθυνση και την ευθύνη του ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ της μελέτης το οποίο αφορούσε την αξιολόγηση των προγραμματικών περιόδων από το 1988 μέχρι σήμερα, ανέλαβε και εκπλήρωσε ο Γιώργος Γλυνός, ένα έργο που απετέλεσε και την τελευταία συμβολή του. Ο Γιώργος Γλυνός πέθανε τον Μάιο του 2013.

Στην εκπόνηση του ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ συνέπραξε, ως αναπληρωτής συντονιστής ο Βάλτερ Φισάμπερ, ως βοηθός συντονιστή η Γεωργία Τζεβελέκου, ως υπέυθυνος εργασιών για την ΚΑΠ ο Ανδρέας Κόρακας, ως σύμβουλος εργασιών για τη συνοχή ο Τάσος Μπουγάς, ως ειδικός συνεργάτης ο Ιωάννης Ψυχάρης, και ως ειδικοί ερευνητές οι Βασίλης Αυδίκος, Ηλίας Γιαννάκης, Επαμεινόντας Ευεργέτης, Κωνσταντίνος Οικονόμου.

Τη διεύθυνση του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ της μελέτης, ως προς την ανάλυση των παραμέτρων της διαπραγμάτευσης για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, είχε ο Αχιλλέας Μητσός. Συνεργάστηκαν σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην Αγροτική Πολιτική ο Γιάννης Δούκας, ενώ την ευθύνη της πολιτικής για την συνοχή είχε ο Αρτέμης Κουρτέσης και ο Βασίλης Αυδίκος, με συνεισφορές ως προς τις κρατικές ενισχύσεις από τον Νίκο Σμιτ, ως προς το ανθρώπινο δυναμικό από τον Βάλτερ Φισάμπερ, ως προς το ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στα διαρθρωτικά ταμεία από τον Χαράλαμπο Χρυσομαλλίδη, και ως προς τα ζητήματα της διακυβέρνησης, διοίκησης και διαχείρισης από τον Γιώργο Ανδρέου.Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης είχε επίσης την ευθύνη του κεφαλαίου ως προς την ερευνητική πολιτική, τις άλλες πολιτικές που χρηματοδοτούνται έστω και εν μέρει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, συνέπραξε δε στη συγγραφή των συνθετικών κεφαλαίων. Τέλος, ο Χρήστος Κουρούσης βοήθησε στη γενική επιμέλεια του κειμένου και οι Θόδωρος Αλεξέλλης και Κρίστης Κονναρής στη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων.

Την ευθύνη της ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ είχε ο Αχιλλέας Μητσός, πολλά τμήματα της οποίας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κείμενα του πρώτου και του δεύτερου μέρους. Στο πρώτο κεφάλαιο της ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, μετά από μια εισαγωγή που περιγράφει το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες προσδοκίες και την πραγματικότητα ως προς το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δίνεται μια περίληψη των βασικών συμπερασμάτων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται η εξέλιξη του κοινοτικού προϋπολογισμού, των εσόδων του και των μεγάλων κατηγοριών δαπανών, και τα «καθαρά έσοδα» της Ελλάδας και των άλλων κρατών μελών. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται μια εκτενής περιγραφή και ανάλυση των αναμενόμενων επιπτώσεων του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ανά μεγάλη κατηγορία πολιτικής.

Το τέταρτο κεφάλαιο αποτελεί μια περίληψη της αξιολόγησης των επιδράσεων που άσκησαν στην ελληνική οικονομία οι παλαιότερες χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Για να διαβάσετε όλη την τελική έκθεση, πατήστε εδώ.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, εδώ.