This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

H πιθανή έκπληξη της “Αναπτυξιακής Λιτότητας” και ο γρίφος του δυσβάσταχτου χρέους

Olivares-Caminal, R., Κόκκορης, Ι. & Παπαδάκης, Κ.,(2014), “H πιθανή έκπληξη της “Αναπτυξιακής Λιτότητας” και ο γρίφος του δυσβάσταχτου χρέους”, Greek Public Policy Forum, 17 Ιανουαρίου

Είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στο τι έχει πετύχει ως τώρα η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και στο κόστος των επιτεύξεων αυτών. Το πραγματικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά το δυσβάσταχτο 25% τα έτη 2009-Ιούνιο 2013, και η ανεργία έχει αυξηθεί στο 27%. Παρόλ’ αυτά, το πραγματικό ΑΕΠ έχει πλέον σταθεροποιηθεί και φαίνεται ότι θα αρχίσει να αυξάνεται πάλι το 2014, ευνοούμενο από ένα θετικό μακρο-οικονομικό κλίμα διεθνώς. To οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται από την Ευρωπαïκή Επιτροπή έχει βελτιωθεί σημαντικά από το τέλος του 2012 και είναι τώρα ανάλογο με το μέσο όρο στην ευρωζώνη. Το κλίμα στο βιομηχανικό κλάδο καθώς και στο κλάδο υπηρεσιών είναι πλέον σε ανώτερα επίπεδα από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Αυτές οι αξιοσημείωτες βελτιώσεις δικαιολογούνται από κάποιες θετικές εξελίξεις. Η Ελλάδα έχει επιτύχει να μετακινηθεί από το λεγόμενο διπλό έλλειμμα σταδιακά προς στο διπλό πλεόνασμα. Κατάφερε να επιτύχει το μηδενισμό του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (εξαιρουμένων τόκο-χρεολυσίων) και του εμπορικού ισοζυγίου κυρίως με τη μείωση των εισαγωγών αλλά και με τη μερική αύξηση των εξαγωγών. Δεύτερον, η σταδιακή εξόφληση των οφειλομένων από το κράτος στις εγχώριες επιχειρήσεις έχει βελτιώσει το κλίμα. Τρίτον, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει οδηγήσει σε μία αργή αλλά σταθερή είσοδο καταθέσεων και συνεπώς σε ελάφρυνση του προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών (παρόλο που το τραπεζικό σύστημα έχει ακόμα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων). Τέταρτον, μία πολύ καλή τουριστική σεζόν οδήγησε σε ένεση ρευστότητας από το εξωτερικό και σε αύξηση της ρευστότητας σε τοπικές οικονομίες. Πέμπτον, το μειωμένο ρίσκο ενός “Grexit”, έχει αντικατασταθεί από τη πιθανότητα να έχουμε “Grecovery”, δηλαδή μιας ανάνηψης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συντελεί στην αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον απόηχο των δομικών αλλαγών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή (και που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόταν η Ελλάδα).

Σχετικές Αναρτήσεις