This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Eurogroup/ Ecofin: Διαπραγματεύσεων συνέχεια για Ελλάδα και τραπεζική ένωση

Την επιθυμία της να επιστρέψει στην Αθήνα για να ξεκινήσει άμεσα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές εξέφρασε η τρόικα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απέσπασαν τελικά τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει γρήγορα στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις «σε τομείς-κλειδιά», οι οποίες αποτελούσαν προϋπόθεση για την επιστροφή τους.

«Το ότι επιστρέφει το κλιμάκιο στην Αθήνα είναι μεν ένα καλό βήμα αλλά δεν αποτελεί εγγύηση συμφωνίας,» τόνισε μετά τη συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, κάνοντας λόγο για εκκρεμότητες που χρειάζονται ακόμα «πολλή δουλειά». Στο ίδιο κλίμα, ο  αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν συμπλήρωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», ενώ επανέλαβε πολλάκις ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014 και 2015, έτσι ώστε να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου».

Ο χρόνος για το κλείσιμο της παρούσας αξιολόγησης μετράει αντίστροφα, καθώς η ανάγκη εμπρόθεσμης εκταμίευσης ποσού ικανού να καλύψει τις λήξεις των ομολόγων του Μαΐου (ύψους περίπου 9 δισ.) πιέζει για επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, πρόκειται για διπλή δόση, τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014. Προηγουμένως, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για εναπομείναντα 10,1 δισ. στο ταμείο του ελληνικού προγράμματος τα οποία «περιμένουν το τέλος της αξιολόγησης», ωστόσο κανείς από τους ομιλητές δε δεσμεύτηκε για την εκταμίευση ολόκληρου του ποσού, ούτε εξήγησε ποιες ανάγκες θα καλύψει και μέχρι πότε. Λίγες μέρες νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αναφέρει πως τον Αύγουστο θα προκύψουν νέες δανειακές ανάγκες για εξόφληση ομολόγων, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα καλυφτούν μετά από νέα αξιολόγηση μέσα στο καλοκαίρι.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Ο επίτροπος Ρεν αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μεγαλύτερο των προσδοκιών, αφήνοντας αυτή τη φορά μικρό περιθώριο αμφιβολίας για την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είχε υπάρξει λύση του χρηματοδοτικού κενού τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό λόγω της έλλειψης προόδου από την Ελλάδα.

Από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά πλέον σε συμφωνία. Αφού παραδέχτηκε κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».  Επίσης, έκανε σαφές ότι αναμένει να τηρήσουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι τις υποσχέσεις τους για την έναρξη των συζητήσεων για το χρηματοδοτικό κενό αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης και για τη βιωσιμότητα του χρέους, αμέσως μετά τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων για το πλεόνασμα από τη Eurostat, στις 23 Απριλίου.

Νωρίτερα όμως, είχε προηγηθεί δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup κατά την είσοδο του στη συνεδρίαση, ότι τόσο η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την ενδεχόμενη τρίτη βοήθεια για την Ελλάδα όσο και για τη βιώσιμοτητα του χρέους μπορούν να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος βιασύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκκρεμμότητες

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού, η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικα για ομαδικές απολύσεις ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει σχέδιο που υιοθετεί τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Το Eurogroupplus” και το ECOFIN

Πολλές διαβουλεύσεις και δειλά βήματα προς την επίτευξη συμβιβασμού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ενιαίο καθεστώς εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκτάκτου Eurogroup “plus” -που ακολούθησε την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης- και του προγραμματισμένου Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της 18ης Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ παρείχαν στο Γιάννη Στουρνάρα, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, την απαιτούμενη ευελιξία για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των ευρωβουλευτών με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Για να γίνει πραγματικότητα η τραπεζική ένωση και να τεθούν σε λειτουργία οι νέοι κανόνες διάσωσης και εκκαθάρισης τραπεζών εντός προγράμματος, οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση πριν την τελευταία Ολομέλεια της ευρωβουλής στα μέσα Απριλίου, προτού δηλαδή διαλυθεί το σώμα για τις Ευρωεκλογές.

Τα βασικά σημεία που διχάζουν τα κράτη-μέλη από τη μια και το ευρωκοινοβούλιο από την άλλη, είναι η απόφαση του Δεκεμβρίου 2013 του Συμβουλίου να προχωρήσει στη σύσταση και λειτουργία ενός ταμείου εξυγίανσης τραπεζών βάσει διακυβερνητικής συμφωνίας και έξω από τους κοινοτικούς θεσμούς, καθώς και το πόσο «κοινό» τελικά θα είναι αυτό το ταμείο και από πότε.

Η συμβιβαστική λύση που αχνοφαίνεται μεταξύ των δύο πλευρών θα περιλαμβάνει τη διατήρηση της διακυβερνητικής συμφωνίας -καθώς τα κράτη-μέλη δε δείχνουν καμία διάθεση «εκπτώσεων» στο συγκεκριμένο ζήτημα- αλλά θα προχωράει σε σημαντικές υπαναχωρήσεις από την πλευρά των 28 στο θέμα της αμοιβαιοποίησης του ταμείου και της απλούστευσης της διαδικασίας ενεργοποίησης του μηχανισμού. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η εμπλοκή των κρατών-μελών θα περιοριστεί σημαντικά όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ενώ θα εξεταστούν διάφορες εναλλακτικές για τη γρήγορη σύσταση ενός αξιόπιστου ταμείου εξυγίανσης με ποσά ικανά να παρέχουν ασφάλεια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων

Στο πλαίσιο του τελευταίου Συμβουλίου εγκρίθηκε και επισήμως η συμφωνία μεταξύ του ευρωκοινοβουλίου και των κρατών-μέλων για τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και την ενίσχυση της προστασίας των μικροκαταθετών απέναντι στις οικονομικές κρίσεις. Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία σε περίπτωση εκκαθάρισης τράπεζας, οι καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ έχουν πλέον διασφαλισμένη την επαναπληρωμή τους μέσα σε 20 μέρες.