This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Έκθεση του Διοικητή για το έτος 2013

Τράπεζα της Ελλάδος, (2014), «Έκθεση του Διοικητή για το έτος 2013», Φεβρουάριος.

Στην προηγούµενη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο του 2013, διατυπώθηκε η εκτίµηση ότι η οικονοµία είχε διανύσει µεγάλο τµήµα της διαδροµής προς τη σταθεροποίηση. Είχε επίσης προβλεφθεί τότε ότι η ύφεση θα περιορίζεται σταδιακά έως το τέλος του 2013 και ότι το 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθµοί µεταβολής του ΑΕΠ. Οι εξελίξεις στο χρόνο που πέρασε επιβεβαίωσαν τις εκτιµήσεις και ισχυροποίησαν την πρόβλεψη ανάκαµψης το 2014. Συγκεκριµένα, στο διάστηµα αυτό:

Πρώτον, η οικονοµική πολιτική παρέµεινε προσηλωµένη στην εφαρµογή του προγράµµατος σταθεροποίησης. Η συνέπεια στην εφαρµογή του προγράµµατος τόνωσε την εµπιστοσύνη στο εσωτερικό και στις διεθνείς αγορές:

  • Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος ήταν σηµαντικά αυξηµένος σε σχέση µε το 2012 και τα τρία προηγούµενα χρόνια.
  • Ο δείκτης τιµών του Χρηµατιστηρίου Αθηνών κινήθηκε σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα από εκείνα του 2012, χάρη στη βελτίωση της εµπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονοµίας και του τραπεζικού συστήµατος.
  • Η διαφορά αποδόσεων µεταξύ του ελληνικού και του γερµανικού δεκαετούς κρατικού οµολόγου περιορίστηκε σε 655 µονάδες βάσης στο τέλος του 2013 (προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Ιουνίου 2010), σε σύγκριση µε 1.000 µονάδες βάσης στο τέλος του 2012.

∆εύτερον, η βελτίωση της εµπιστοσύνης µεταφέρεται σταδιακά και στην πραγµατική οικονοµία:

  • Ο ∆είκτης Υπευθύνων Προµηθειών στη βιοµηχανία (PMI) κατέγραψε ιστορικά υψηλά τετραετίας τους τελευταίους µήνες του 2013 και πρόσφατα ξεπέρασε το επίπεδο που σηµατοδοτεί αύξηση της παραγωγής.
  • Επιταχύνθηκε ο ρυθµός προσλήψεων στην αγορά εργασίας και επιβραδύνθηκε ο ρυθµός απολύσεων, µε αποτέλεσµα το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων να βελτιωθεί σηµαντικά στη διάρκεια του έτους.
  • Η ύφεση εκτιµάται ότι ήταν σηµαντικά βραδύτερη τόσο σε σχέση µε το 2012 όσο και µε την πρόβλεψη στις αρχές του έτους. Συγκεκριµένα, οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για ετήσια µείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το 2013. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη πορεία των εξαγωγών και ειδικά του τουρισµού, αλλά και στη βραδύτερη υποχώρηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Τρίτον, στη διάρκεια του χρόνου αποσοβήθηκαν κίνδυνοι που θα µπορούσαν να ανατρέψουν την πορεία της σταθεροποίησης. Κορυφαίο γεγονός ήταν η κυπριακή κρίση, η οποία αντιµετωπίστηκε άµεσα και αποτελεσµατικά, χωρίς να πλήξει την εµπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα.

Τέταρτον, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών και έγιναν µεγάλα βήµατα στην αναδιάταξη και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τοµέα. Η ριζική αυτή αλλαγή πραγµατοποιήθηκε απολύτως οµαλά, χωρίς να θιγούν η ασφάλεια των καταθέσεων και η χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη σταδιακή αποκατάσταση της εµπιστοσύνης και τη βελτίωση του κλίµατος.

Σχετικές Αναρτήσεις