This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Πρωτογενές πλεόνασμα με έκρηξη δημοσίου χρέους

Στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), εκτιμά η Τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο’ Κόνορ την Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014.

Σε αυτό το νούμερο δε λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα στήριξης που πήρε η χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών της, τα οποία έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Επιπλέον, στο νούμερο αυτό δεν έχουν προστεθεί τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Συμπεριλαμβανομένων όμως των παραπάνω και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat), η Ελλάδα παρουσίασε συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το προηγούμενο έτος ύψους 23,1 δισ. ευρώ, ή  12,7% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ (μπροστά από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Σλοβενία με έλλειμμα 14,7%).

Σχετικά με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το δημόσιο χρέος, κατά το 2013 αυτό ανήλθε σε 318,7 δισ. ευρώ (σε απόλυτες τιμές), αγγίζοντας το 175,1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ελληνικό χρέος σημείωσε το δ΄ τρίμηνο του 2013 την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε.

Στην ανακοίνωση της Eurostat αναφέρεται επίσης ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε εκ νέου στα 182 δισ. ευρώ από 193,3 δισ. ευρώ το 2012 και 222,1 δισ. ευρώ το 2010. Αντίθετα,  άνοδο κατέγραψαν οι κρατικές δαπάνες (58,5 δισ. ευρώ έναντι 53,4 δισ. ευρώ το 2012), ενώ τα έσοδα του κράτους περιορίστηκαν στα 45, 8 δισ. ευρώ το 2013 (από 44,4 δις. ευρώ το 2012).

«Η Ελλάδα είναι σημαντικά μπροστά από τους στόχους και έχει πετύχει εξαιρετική πρόοδο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει σαφώς και με ημερομηνίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Μπορεί να ξεκινήσει το καλοκαίρι και μπορεί να συνεχιστεί και μετά το φθινόπωρο, αλλά δεν μπορώ να είμαι πιο ακριβής σε αυτό το στάδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είχαν δηλώσει τον Νοέμβριο του 2012 πως όταν η Ελληνική κυβέρνηση καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα θα «εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων και η παροχή βοήθειας» έτσι ώστε να πετύχει η Ελλάδα και τον στόχο της βιωσιμότητας του χρέους της.

«Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα και πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eurostat και απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Από τη μεριά του, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, δήλωσε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του.

«Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», είπε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Σε γενικές γραμμές, το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα τόσο της ευρωζώνης, όσο και της ΕΕ συνολικά, μειώθηκε σε απόλυτους όρους σε σύγκριση με το 2012, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε και στις δύο ζώνες. Μεταξύ 2012-2013, στη ζώνη του ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 3,7% σε 3,0% και στην ΕΕ-28 από 3,9% σε 3,3%. Στην ευρωζώνη το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε από 90,7% στο τέλος του 2012 σε 92,6% στο τέλος του 2013, και στην EΕ από 85,2% σε 87,1%.