This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η Ανατολική Ευρώπη διολισθαίνει: η δημοκρατία εξαφανίζεται στα νεότερα μέλη τής ΕΕ

Müller, J. W. (2014) “Η Ανατολική Ευρώπη διολισθαίνει: η δημοκρατία εξαφανίζεται στα νεότερα μέλη τής ΕΕ“, Foreign Affairs – the Hellenic Edition, 26 Μαΐου.

 

Πριν από δέκα χρόνια, οκτώ κράτη τής Ανατολικής Ευρώπης προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαινομενικά «κλειδώνοντας» μια ανοδική αναπτυξιακή τροχιά. Αλλά τώρα αυτός ο υποτιθέμενος θρίαμβος βρίσκεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, καθώς οι περισσότερες από τις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές κρίσεις.

Οι Ευρωπαίοι αγαπούν να γιορτάζουν επετείους, ειδικά εκείνες που μνημονεύουν ένα φοβερό παρελθόν που ξεπεράστηκε. Αυτό το έτος θα προσφέρει πολλές τέτοιες στιγμές, καθώς σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 75 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και, πιο ενθουσιαστικό απ’ όλα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά την πτώση τού Τείχους τού Βερολίνου. Τέτοια ορόσημα υπάρχουν για να κάνουν τους πάντες να αισθάνονται καλά σχετικά με την ευρωπαϊκή ενότητα. Όμως, μια άλλη σημαντική επέτειος είναι λιγότερο πιθανό να γιορταστεί, ακριβώς επειδή θα βάλει ένα φρένο σε αυτά τα καλά συναισθήματα. Πριν από δέκα χρόνια, οκτώ κράτη τής Ανατολικής Ευρώπης προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενα από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, τρία χρόνια αργότερα. Η Ευρώπη φαίνεται να έχει ξεπεράσει διαιρέσεις όχι μόνο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και βαθύτερες ιστορικές διαφορές. Η ΕΕ είχε φέρει στην Ανατολή και την Δύση μαζί, εδραιώνοντας τις εύθραυστες δημοκρατίες που είχαν προκύψει από την πτώση τού κομμουνισμού.

 

Σχετικές αναρτήσεις: