This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Προσοχή στα «κενά» τής ΕΕ – Πώς θα κλείσει το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Harding, G. (2014) “Προσοχή στα «κενά» τής ΕΕ – Πώς θα κλείσει το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση“, ForeignAffairs – TheHellenicEdition, 09 Ιουνίου.

 

Ο ευρωσκεπτικισμός αποτελεί πλέον μια ασθένεια σε όλη την ήπειρο, με την δυναμική να έχει στραφεί στην πλευρά του. Για να ξανακερδίσει τους πολίτες, η ΕΕ θα πρέπει να κάνει λιγότερα, αλλά να τα κάνει καλύτερα.

Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπάνια ήταν σαφέστερα εμφανές από όσο στις 26 Μαΐου, την επόμενη ημέρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Παρά το γεγονός ότι οι εχθρικές προς την ΕΕ δυνάμεις είχαν σημειώσει τεράστια κέρδη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José ManuelBarroso, ανακοίνωσε ότι το statusquo που είναι υπέρ τής λιτότητας «είχε κερδίσει και πάλι». Υπό την στενή έννοια, ο κ. Μπαρόζο είχε δίκιο: οι φιλοευρωπαίοι κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο, το μόνο άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε τέσσερις από τις έξι μεγαλύτερες χώρες-μέλη τής Ένωσης – Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία – τα κυβερνώντα κόμμα κυριάρχησαν στις ευρωεκλογές. Και το ετερόκλητο πλήθος των ευρωφοβικών οι οποίοι εξελέγησαν για το επόμενο ευρωκοινοβούλιο είναι ενωμένοι μόνο στην διχόνοιά τους.

 

Σχετικές αναρτήσεις: