This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Το μέλλον της Ευρώπης

Grand Thornton (2014) “Το μέλλον της Ευρώπης“, Grant Thornton International Business Report 2014, Ιούνιος.

 

Καλώς ήρθατε στην τρίτη έκδοση της έρευνας «Το μέλλον της Ευρώπης», η οποία αντλεί οικονομικά και επιχειρησιακά στοιχεία από την International Business Report (IBR) της Grant Thornton, με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση δημοσιονομικού χρέους.

Οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι πολύ πιο θετικές σε σχέση με πέρυσι. Το 2013, η συγκεκριμένη έρευνα αναφερόταν στη στασιμότητα που επικρατούσε στην Ευρώπη με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην αύξηση της ανεργίας και στις επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές, οι οποίες περιόριζαν την αγοραστική δύναμη των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των κυβερνήσεων.

Δώδεκα μήνες αργότερα και η εικόνα είναι πιο φωτεινή. Η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει μέτρια ανάπτυξη το 2014: τα επίπεδα της ανεργίας και του χρέους μειώνονται, ενώ η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξάνονται. Η αλλαγή είναι, ίσως, πιο έντονα αισθητή στις χώρες εκείνες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την κρίση. Η Ιρλανδία έχει εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων είναι στα ύψη. Η Πορτογαλία και η Ισπανία εξέρχονται από την κρίση, ενώ η Ελλάδα πληροί πλέον τα κριτήρια για την τελευταία δόση του κεφαλαίου διάσωσης και κατέγραψε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

 

Σχετικές αναρτήσεις: