This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Πράσινο φως από Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης ύψους ενός δις ευρώ

Πράσινο φως από Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης ύψους ενός δις ευρώ

Εγκρίθηκαν από το Εurogroup της 7ης Ιουλίου η δόση του 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα και η εκταμίευσή της από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντός της εβδομάδας. Με την παρούσα εκταμίευση, το συνολικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης του ΕΤΧΣ προς την Ελλάδα φτάνει τα 140.9 δις ευρώ. Το ΕΤΧΣ θα εκταμιεύσει επιπλέον 1 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των επιπλέον προαπαιτούμενων δράσεων. Μετά την επόμενη εκταμίευση, 1.8 δις ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των έξι προαπαιτούμενων δράσεων που είχαν αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2014, ενώ μετέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε του ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, η οποία επίσης ανέρχεται σε 1 δις ευρώ, έως τις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν εξαντλούνται στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, κάνοντας νύξη για «μεταρρυθμιστική κόπωση» των Ελλήνων. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φάνηκε ανήσυχος ως προς το ενδεχόμενο χαλάρωσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στη χώρα.

Στις εν λόγω αιχμές απάντησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει χαλαρώσει αλλά αντίθετα επιτάχυνε την προσπάθειά της, επικαλούμενος το δυσκολότερο από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, αυτό της «μικρής ΔΕΗ» που, όπως είπε, «κλείνει μέσα στην εβδομάδα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι επιπλέον αναμένεται η επίσκεψη στη χώρα τεχνικού κλιμακίου της τρόικας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να αποτιμηθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Ο προαναφερθείς κυβερνητικός αξιωματούχος που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση ανέφερε επίσης ότι ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι «αυτήν τη φορά να μην κρατήσει η αξιολόγηση μήνες, αλλά να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Σχετικά με την πιθανότητα τρίτης βοήθειας μετά το πέρας του έτους, οπότε και θα ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, μολαταύτα για το εν λόγω ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της ίδιας της τρόικας. Επίσης, κρατώντας αποστάσεις από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «τέλος των μνημονίων», εξήγησε ότι το τέλος του προγράμματος χρηματοδότησης δεν σημαίνει το τέλος της επιτήρησης. «Μόνο όταν επιστρέψουμε το 75% των δανείων τελειώνει ο έλεγχος, και εμείς θέλουμε να τα σπρώξουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά», είπε χαρακτηριστικά.

Μείωση του φόρου επί της εργασίας

Την πρόθεση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, έκανε σαφή ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, πρόκειται για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, ενώ τα κράτη-μέλη θα αποφασίζουν πώς θα αντισταθμίζουν τις απώλειες εσόδων. Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν και στις μνημονιακές χώρες, ο Σιμ Κάλλας, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, είπε ότι «η μετακύλιση της φορολογίας σε άλλους τομείς, όπως η ρύπανση ή η κατανάλωση, ή ακόμα η μείωση των δαπανών όσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια», είναι μέτρα που μπορούν να ελαφρύνουν το κόστος της εργασίας χωρίς να παρεκκλίνουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης από τον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Επιτροπή ανέλαβε να υποβάλει έκθεση-οδηγό με τις βέλτιστες πρακτικές το Φθινόπωρο, ενώ τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στη μείωση ή όχι.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας στην εργασία κατά 5%, ωστόσο βρίσκεται ακόμα σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρώπης και πρέπει να ληφθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης. «Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταπονηθεί αρκετά και οι Έλληνες δεν αντέχουν πρόσθετους φόρους», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερη ευελιξία, το αίτημα των Σοσιαλιστών

Το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, το οποίο τέθηκε μετεκλογικά στο επίκεντρο των συζητήσεων κυρίως από τις Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, δεν απασχόλησε διεξοδικά το Eurogroup. Ερωτηθείς, ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχει ήδη επαρκής ευελιξία, «τόσο από προληπτική, όσο και από διορθωτική άποψη».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο, μόνο αν υλοποιούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό. «Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αξιολογήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.