This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: στις 30 Αυγούστου οι αποφάσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

Στις 30 Αυγούστου οι αποφάσεις για τα κορυφαία Ευρωπαϊκά αξιώματα

Με διάθεση κονταροχτυπημάτων συναντήθηκαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το διήμερο 16 – 17 Ιουλίου. Δεν κατάφεραν να βρουν συμβιβαστική λύση σχετικά με τις προσωπικότητες που θα αναλάβουν τις περιζήτητες ανώτατες θέσεις της ΕΕ.

«Το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν ήμασταν ακόμα στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να βρούμε μια συναινετική λύση στο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι. «Θα καλέσουμε νέα Σύνοδο Κορυφής στις 30 Αυγούστου».

Η βασική διαφωνία η οποία επέφερε το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις αφορούσε το αν η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι θα αναλάβει τελικά καθήκοντα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στη θέση της Βρετανίδας Κάθριν Άστον). Η 41χρονη υποψήφια αντιμετώπισε την αντίδραση κυρίως των Βαλτικών χωρών λόγω των «στενών δεσμών» της χώρας με τη Ρωσία και τη «χλιαρή» θέση της σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα. Από τη μεριά του ο Ρέντζι υποστήριξε σθεναρά –χώρις όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα- στους ομολόγους του την προσδοκία του να αναλάβει η υπουργός του το ανώτατο αυτό αξίωμα και μάλιστα αξίωσε σε περίπτωση που δεν προτίθεται ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να της αποδώσει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο, να το ξεκαθαρίσει εξαρχής έτσι ώστε να μην τη «θυσιάσει». Αντικείμενο συναλλαγών και πιέσεων έγινε και η θέση του επικεφαλής του Eurogroup, την οποία όμως φαίνεται να εγκαταλείπει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μόνο στην περίπτωση που του αποδοθεί η θέση του Επίτροπου Οικονομικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι εν λόγω διαπραγματεύσεις με άρωμα «πόκερ» ενόχλησαν ιδιαίτερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε στους «28» ότι ο διορισμός των καινούργιων επιτρόπων είναι δική του υπόθεση και δε θα ανεχτεί να παρθεί απόφαση με παζάρια, αλλά μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια.

Η δουλειά πάντως του νέου επικεφαλής της Κομισιόν δε θα είναι καθόλου εύκολη, αφού τα κριτήρια τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη για τη λύση της περίπλοκης 28-μελούς εξίσωσης είναι αρκετά. Η συμβιβαστική λύση πρέπει να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των μικρών και μεγάλων, καθώς και των βόρειων και νότιων κρατών-μελών της ΕΕ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη κάποια κομματικά κριτήρια αλλά και την ποσόστωση ανά φύλο για τη συμμετοχή τουλάχιστον εννέα γυναικών στην καινούργια Επιτροπή. Σχετικά με το κομματικό παρασκήνιο ο Μαλτέζος πρωθυπουργός πίεσε να αναλάβει Σοσιαλιστής το αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου, ένα αίτημα που ανέλαβε να απαντήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος λέγοντας ότι οι Σοσιαλιστές θα έχουν τη θέση της ύπατης εκπροσώπου αλλά και το πρώτο μισό της προεδρίας της Ευρωβουλής, ενώ στο Συμβούλιο «δεν θα πρέπει να πάμε στη λογική κόμματος αλλά στη λογική του πιο άξιου».

 

Κυρώσεις στη Ρωσία

Παρά τις διαφωνίες τους στα θέματα διορισμού ανώτατου προσωπικού, οι «28» φαίνεται ότι τα βρήκαν στα της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, οι εταιρείες που υποστηρίζουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, είτε μέσω χρηματοδότησης ή προμήθειας υλικών, θα υπόκεινται πλέον σε ποινικές κυρώσεις. Επιπλέον, η Ρωσία δεν θα λάβει καμία περαιτέρω πίστωση από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παγώσει τη χρηματοδότηση ρωσικών έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης η Καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους έριξε το φταίξιμο στη Ρωσία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναφέροντας ότι η Μόσχα αγνόησε τα τελεσίγραφα που εκδόθηκαν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι θα πρέπει να καταφύγουμε σε τέτοια αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας. Αλλά είναι γεγονός ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ποροσένκο και οι προσδοκίες του για κατάπαυση του πυρός δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα».