This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Έβδομη Έκθεση Δραστηριοτήτων (Περίοδος Αναφοράς: Φεβρουάριος-Μάιος 2014)

Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (2014) “Έβδομη Έκθεση Δραστηριοτήτων (Περίοδος Αναφοράς: Φεβρουάριος-Μάιος 2014)“, Ιούλιος 2014.

 

Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (ΟΔΕ) διοργανώνει και συντονίζει την τεχνική βοήθεια (ΤΒ) που ζήτησαν οι ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η ΟΔΕ εργάζεται επίσης για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής χρήσης τους για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πλήρης αξιοποίηση των ταμείων της ΕΕ αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει σε πορεία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διευκολύνουν την οικονομική προσαρμογή μέσω της δημιουργίας της αναγκαίας δυναμικής για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ανακατανομής των πόρων, τη δημιουργία συνθηκών για επενδύσεις και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας έναντι των εμπορικών εταίρων. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία προσφέρουν πόρους ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική πρόοδο. Όλες οι δραστηριότητες της ΟΔΕ για τη στήριξη του ευρύτατου φάσματος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση βασίζονται στους δύο αυτούς στόχους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, η ΟΔΕ και οι ελληνικές αρχές διεξάγουν συνεχή και ενδελεχή διάλογο σε επίπεδο πολιτικών προκειμένου να εντοπίσουν τις ανάγκες τεχνικής βοήθειας. Η τεχνική βοήθεια που παρέχεται και συντονίζεται από την ΟΔΕ αποτελεί πόρο που τίθεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση, να εκσυγχρονίσουν το κανονιστικό τους σύστημα και να θέσουν τα θεμέλια ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε συμφωνία με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Κατά την περίοδο 2012-2013, δόθηκε τεχνική βοήθεια με στόχο τον σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων για την αρτιότερη λειτουργία της οικονομίας, καθώς και τη βελτίωση της ελληνικής διοίκησης ώστε να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των πολιτών της. Θεσπίστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο πολιτικών, στις οποίες παρασχέθηκε διαρκής τεχνική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της διαχείρισης των εσόδων και του διυπουργικού συντονισμού όπως είχε συσταθεί σε προηγούμενες εκθέσεις.

 

Σχετικές αναρτήσεις: