This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η Ελληνική Οικονομία 2/2014

IOBE (2014) “Η Ελληνική Οικονομία 2/2014“, Τριμηνιαία Έκθεση, Αρ. Τεύχους 76, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, Ιούλιος 2014.

 

Το ΙΟΒΕ εκδίδει τη δεύτερη έκθεσή του για το 2014, στο πλαίσιο των περιοδικών επισκοπήσεων της ελληνικής οικονομίας. Πραγματοποιείται λίγο πριν την επόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από την τρόικα, η οποία είναι κρίσιμη αφενός λόγω του προσδιορισμού των δημοσιονομικών μέτρων τα οποία θα ολοκληρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, αφετέρου λόγω της διαπραγμάτευσης κατόπιν του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. Όπως όλες οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ, έτσι και αυτή αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες, ενώ συνοδεύεται από το Παράρτημα διαρθρωτικών δεικτών, στο πλαίσιο της ποσοτικής παρακολούθησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Προηγείται κείμενο για τις σαφείς θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, αλλά και τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν από τον εφησυχασμό της οικονομικής πολιτικής μετά τις καλύτερες των αναμενόμενων περυσινών επιδόσεων. Οι υπόλοιπες ενότητες περιλαμβάνουν τα εξής:

Η πρώτη ενότητα αποτελεί τη συνοπτική επισκόπηση της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται τα βασικά σημεία της, που αναλύονται λεπτομερώς στις επόμενες ενότητες. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και περιλαμβάνει: α) την ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος κατά το πρώτο τρίμηνο 2014, με βάση τις πλέον πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής, καθώς και με στοιχεία άλλων διεθνών φορέων; β) την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, βάσει των πλέον πρόσφατων αποτελεσμάτων των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ γ) την ανάλυση υλοποίησης του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου του τρέχοντος έτους.

Η τρίτη ενότητα εστιάζει στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κυρίως στο β’ τρίμηνο του 2014. Χαρτογραφείται καταρχάς το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον και παρουσιάζονται οι προοπτικές του για τη συνέχεια του έτους. Καταγράφονται οι εξελίξεις σε βασικούς παραγωγικούς τομείς στο πρώτο τετράμηνο ή τρίμηνο φέτος, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα στοιχείων, ενώ παρουσιάζονται οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο αρχικό τρίμηνο του 2014. Κατόπιν, αποδελτιώνονται οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης, αναλύεται η πορεία του πληθωρισμού στο πρώτο πεντάμηνο φέτος. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την πορεία του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών κατά την προηγούμενη περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.

Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται μελέτη του ΙΟΒΕ, για τη συμβολή στην οικονομία και τις προοπτικές του κλάδου διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα.

Σε μεθοδολογικό επίπεδο η έκθεση αναφέρεται και στηρίζεται σε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τις 18/07/2014.

Η επόμενη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία θα εκδοθεί στις αρχές Οκτωβρίου του 2014.

 

Σχετικές αναρτήσεις: