This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή του 2005, ούτε Γερμανία του 1953

Αυγουλέας, Α. (2014) “Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή του 2005, ούτε Γερμανία του 1953“, New Money Newspaper, 05 Δεκεμβρίου.

 

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στην ελληνική περίπτωση και τα διεθνή παραδείγματα διαγραφής χρεών, όπως της Αργεντινής ή της Γερμανίας το 1953.  Αυτό επισημαίνει ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής διεθνούς τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε δηλώσεις του στο newmoney.gr.

Όπως εξηγεί ο κ. Αυγουλέας «Υπάρχουν διαφορές. Η πρώτη διαφορά είναι ότι η Αργεντινή επέβαλε μονομερώς “κούρεμα” στα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές και όχι σε πιστωτές από τον επίσημο τομέα, καθώς τα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ αποπληρώθηκαν πλήρως. Όμως αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Παράλληλα θεωρώ ότι το “κούρεμα” δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των απόλυτα αναγκαίων πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Η περίπτωση της Γερμανίας
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Γερμανίας, ο κ. Αυγουλέας επισημαίνει ότι: «Η Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 μέσω διαγραφών και καθυστερήσεων αποπληρωμής οδήγησε σε μείωση κατά 50% των γερμανικών μεταπολεμικών δανείων. Όμως το γερμανικό χρέος του 1953 δεν βρίσκονταν στα χέρια του επίσημου τομέα. Ήταν ένα μείγμα κρατικού και ιδιωτικού χρέους, καθώς η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δανείστηκε από ξένους επενδυτές (κατόχους ομολόγων) ποσά που ήταν κατά τέσσερις φορές υψηλότερα από τα φορολογικά της έσοδα, κατά την περίοδο 1921-1933.

 

Σχετικές αναρτήσεις: