This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Ετήσιοι Μη Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί Θεσμικών Τομέων

Δελτίο Τύπου ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσιοι Μη Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί Θεσμικών Τομέων, 17 Φεβρουαρίου 2015.
Οι ετήσιοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί θεσμικών τομέων παρέχουν μια συνολική περιγραφή της Ελληνικής οικονομίας, βασισμένη στην ανάλυση της οικονομικής συμπεριφοράς των θεσμικών τομέων που τη συνθέτουν (νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, χρηματοοικονομικές εταιρείες, γενική κυβέρνηση) καθώς και των σχέσεων της εθνικής οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο (αλλοδαπή).

Ependyseis_mh_Xrhmatooikonomikwn_Etaireiwn

Στις 31 Οκτωβρίου 2014 η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε για πρώτη φορά στη δημοσίευση των ετήσιων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών θεσμικών τομέων σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό ESA 2010. Τον Δεκέμβριο 2014 ολοκληρώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ σημαντική εργασία που αφορούσε στην κατάρτιση ισολογισμών ανά είδος αγαθού παγίου κεφαλαίου και ανά θεσμικό τομέα. Η εργασία αυτή οδήγησε σε αναθεώρηση κυρίως της διάσπασης των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και της ανάλωσης παγίου κεφαλαίου μεταξύ του τομέα των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και του τομέα των Νοικοκυριών και Μη Κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων που εξυπηρετούν Νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ). Το παρόν Δελτίο Τύπου είναι το αποτέλεσμα των ανωτέρω εργασιών με εφαρμογή τους στην κατάρτιση των ετήσιων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών για τους θεσμικούς τομείς.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη της καθαρής λήψης/ χορήγησης δανείων από την αλλοδαπή κατά τα έτη 2006-2013. Ειδικότερα, το 2013 καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά 5,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,7 δισ. Ευρώ που είχε καταγραφεί το 2012. Λόγω της μείωσης του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των καθαρών (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή, η συνολική οικονομία (S.1) παρουσίασε το 2013 καθαρή χορήγηση δανείων 0,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αλλοδαπή (S.2), σε σύγκριση με το 2012 που η καθαρή λήψη δανείων ανερχόταν σε 5 δις ευρώ.

S1