This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ – Η λιτότητα είναι εδώ για να μείνει;

Καλύβας, N. Σ. (2015) “Η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ – Η λιτότητα είναι εδώ για να μείνει;“, Foreign Affairs Hellenic Edition, 03 Μαρτίου.

 

Περίληψη: 

Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της αναμένεται να επιτύχουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας, μέχρι τον Ιούνιο.

Ο ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Arnold Wolfers και διευθυντής στο Program on Order, Conflict, and Violence στο Πανεπιστήμιο Yale.

Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα με το να επιχειρηματολογήσει παθιασμένα κατά της λιτότητας και υπέρ ενός γενναιόδωρου πακέτου ελάφρυνσης του χρέους. Η νίκη του προκάλεσε μια παγκόσμια φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης καθώς οι σχολιαστές αγχώνονταν για το αν η ευρωζώνη (ιδιαίτερα η Γερμανία) θα υποκύψει στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, αν όχι, αν η Ελλάδα απορρίψει το ευρώ και ίσως προκαλέσει προβλήματα που θα ισοδυναμούσαν με μια «στιγμή Lehman» με παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις.

Αυτό που συνέβη στην συνέχεια ήταν αρκετά αξιόλογο. Αρχικά, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε μια προκλητική και μονομερή στάση, κηρύσσοντας άκυρη την συμφωνία διάσωσης για την οποία η Ελλάδα μόχθησε. Η κυβέρνηση έστειλε τον επιδεικτικό νέο υπουργό Οικονομικών της, Γιάννη Βαρουφάκη, υποτίθεται οπλισμένο με ένα νέο σχέδιο εμπνευσμένο από την θεωρία παιγνίων, σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία-ανεμοστρόβιλο προς αναζήτηση συμμάχων.

Στο τέλος, όμως, η Ελλάδα είχε πολύ λίγα να επιδείξει για τις προσπάθειές της. Αφότου εγκατέλειψε γρήγορα το αίτημά της για κούρεμα του χρέους, συμφώνησε σε μια παράταση τεσσάρων μηνών της συμφωνίας διάσωσης, κάτι που είχε διακηρύξει φλογερά ότι δεν θα κάνει ποτέ. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν κυρίως αισθητικές αλλαγές: Ασαφή γλώσσα για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς και φευγαλέες νότες δημοσιονομικής ευελιξίας, σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους στις εκταμιεύσεις δανείων. Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μετρητά για την κάλυψη μιας πιεστικής κρίσης ρευστότητας που επιδεινώνεται από την απότομη άνοδο της οικονομικής αβεβαιότητας.

 

Σχετικές αναρτήσεις: