Ο μαραθώνιος των επαφών του Πρωθυπουργού και των έκτακτων συνεδριάσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες δεν καρποφόρησε αποφάσεις, αλλά έβαλε τα θεμέλια για μια συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Οι νέες ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών ως βάση συζήτησης, η οποία, όμως, για να μεταφραστεί σε συμφωνία χρειάζεται ακόμη «πολλή δουλειά», όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν αποχωρώντας αργά το βράδυ, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup-που προηγήθηκε της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης- ότι μένει ακόμα να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων από τους θεσμούς, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων, αλλά και για να οριστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις, η διαδικασία εφαρμογής τους και η σύνδεση με τις εκταμιεύσεις.
Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν και σημαντικά ζητήματα περισσότερο πολιτικού παρά τεχνικού χαρακτήρα. Πρώτα-πρώτα, η διάρκεια της παράτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία χρονικά διευθέτηση, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η αβεβαιότητα που «ταλαιπωρεί» την ελληνική οικονομία και να μπει ένα τέλος στην ασφυξία που έχει προκληθεί στα ελληνικά ταμεία από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η ΕΚΤ.
Δεύτερον, το ζήτημα του χρέους. Τη Δευτέρα έγινε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο πως μια σημαντική πλειοψηφία των κρατών μελών της ευρωζώνης προβάλλουν ακόμα ισχυρές αντιστάσεις στο ενδεχόμενο μελλοντικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Σε κλίμα απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης αντιστέκονται ακόμα και στο να προβούν σε οποιουδήποτε είδους δέσμευση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, στο μπρα-ντε- φερ μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ρόλο «μπαλαντέρ» παίζει το ΔΝΤ, το οποίο ναι μεν αναζητά διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως μια υπόσχεση από την πλευρά των εταίρων της Ελλάδας για αναδιάρθρωσή του ανάλογη της απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, ωστόσο φαίνεται να «βολεύεται», προς το παρόν με τα δημοσιονομικά μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων τα οποία φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση. Ερωτηθείς σχετικά με το αν συζητήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης το ζήτημα του χρέους ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως δεν είναι ώρα να γίνει αυτή η συζήτηση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφερε πως ενώ αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, η γερμανική νομοθεσία θέτει περιορισμούς σε σχέση με την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του χρέους της πριν παρέλθουν αρκετά χρόνια, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε αναφορικά με το χρέος πως δεν συζητήθηκε σήμερα, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ρευστότητα και χρηματοδότηση
Ένα ακόμη ζήτημα εξέχουσας σημασίας το οποίο φαίνεται πως παραμένει ακόμη ανοιχτό είναι αυτό της άμεσης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να είναι σε θέση η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις στα τέλη του μήνα. Η ελληνική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί η δόση που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δις, εφόσον υπάρχει συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, οι δανειστές και οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους έχουν κάνει σαφές πως η όποια εκταμίευση, προϋποθέτει την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων, κάτι που είναι χρονικά αδύνατο να γίνει σε μία εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη λήψη των απαραίτητων άμεσων μέτρων από τα αρμόδια όργανα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ενδεχομένως μέσα από την αύξηση των ορίων των εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι διαβουλεύσεις της Δευτέρας σε όλα τα επίπεδα από το τεχνικό έως και το ανώτατο πολιτικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν με φόντο τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων.Σε μια ξεκάθαρη κίνηση αποδόμησης της συμφωνίας που βρίσκεται στα σκαριά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο πέρα από τις προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν προσδοκίες που δεν υποστηρίζονται από ουσία». Όπως διέρρευσε, οι σκληρότερες φωνές του Eurogroup, δεν παρέλειψαν μάλιστα να θέσουν ζήτημα ελέγχων κίνησης κεφαλαίων, το οποίο ωστόσο δεν βρήκε καμία ανταπόκριση στο πρόσωπο του διοικητή της ΕΚΤ.Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν την έναρξη της Συνόδου ότι η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι διασφαλισμένη μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου. «Δεν έγινε καμία συζήτηση για ελέγχους κίνησης κεφαλαίων» δήλωσε ρητά από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε σχετική ερώτηση.