This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου 2015- Τα γεγονότα

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, έχοντας συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για το βράδυ της ίδιας μέρας. Μετά τη λήξη του κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών, για την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015. Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός η πρόταση των θεσμών διογκώνει τις ανισότητες και παραβιάζει το κοινωνικό κεκτημένο, επιρρίπτοντας, παράλληλα, ευθύνες προς τους εταίρους και τους θεσμούς, υποστηρίζοντας ότι στόχος ορισμένων εξ αυτών δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας, αλλά η ταπείνωση του ελληνικού λαού.

Το Σάββατο 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης της Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η συζήτηση έγινε σε πολύ έντονους τόνους. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., των Αν.Ελ και της Χρυσής Αυγής (178 βουλευτές), ενώ κατά οι κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των υπόλοιπων κομμάτων του Κοινοβουλίου (120 βουλευτές).  Το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι το εξής:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt Sustainability Analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν:

Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ.

Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν:

Εγκρίνεται/ΝΑΙ.»

Την ίδια μέρα το απόγευμα (Σάββατο 27 Ιουνίου 2015) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε παράταση του προγράμματος για ένα μήνα, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, ενώ στα συμπεράσματα διατυπώνεται ότι οι αρχές της ευρωζώνης θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητά της (τα συμπεράσματα είναι διαθέσιμα εδώ). Το κλίμα για την ελληνική αντιπροσωπεία ήταν βαρύ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκλήρωσε τις εργασίες του χωρίς τη συμμετοχή του έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Πλέον, όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα πραγματοποιούνταν την επόμενη μέρα (Κυριακή 28 Ιουνίου 2015), σχετικά με την ενδεχόμενη περαιτέρω στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA. Τελικά, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αποφασίστηκε η διατήρηση του ELA στα επίπεδα που είχε αποφασιστεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 (η απόφαση είναι διαθέσιμη εδώ).

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα, την Κυριακή 28 Ιουνίου, την πρόταση που υπέβαλε στην ελληνική πλευρά (διαθέσιμη εδώ), αναφέροντας ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, το βράδυ της 27ης Ιουνίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις τράπεζες, δεδομένων των εκροών καταθέσεων που είχαν προηγηθεί. Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, στο οποίο αποφασίστηκε να τεθούν οι τράπεζες σε αργία έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, ενώ παράλληλα τέθηκαν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων. Οι αποφάσεις αυτές τέθηκαν σε εφαρμογή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι διαθέσιμη εδώ.

Το βράδυ της 28ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απεύθυνε διάγγελμα, στο οποίο συνέστησε ψυχραιμία προς τον ελληνικό λαό και παράλληλα ανέφερε ότι υπέβαλε νέο αίτημα παράτασης του προγράμματος προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι  η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ποτέ η επιλογή και ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το άκρο. Επίσης, ανέφερε ότι  στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και όχι μία ή 18 και ότι δεν υπήρξε ποτέ τελεσίγραφο προς την Ελλάδα. Καταλόγισε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και δήλωσε, χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ότι δεν πρέπει να αυτοκτονούμε επειδή φοβόμαστε τον θάνατο (η συνέντευξη είναι διαθέσιμη εδώ).

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία απαντά αρνητικά στο αίτημα για παράταση του προγράμματος που είχε στείλει λίγες μέρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός (η επιστολή είναι διαθέσιμη εδώ).

Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, η Ελληνική κυβέρνηση δεν πληρώνει τη δόση 1,6 δις. προς το ΔΝΤ. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στο Eurogroup για νέο δάνειο από τον ESM, που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 και το 2016, αναδιάρθρωση του χρέους και παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι την έγκριση του δανείου (η επιστολή είναι διαθέσιμη εδώ).

Μια μέρα μετά, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς απεύθυναν διαγγέλματα προς τους Έλληνες λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα (το διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι διαθέσιμο εδώ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ).  Στο μεταξύ στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας αποφασίστηκε ότι η εξέταση και κατ΄επέκταση η απάντηση στο αίτημα που υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου για νέο δάνειο από τον ESM θα πραγματοποιηθεί μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου (δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι διαθέσιμες εδώ).

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, Με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα για το δικαίωμα του EFSF να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα χρήματα του δανείου που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει «οι δανειστές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση προς τον οφειλέτη να ακυρώσουν τη διευκόλυνση ή να κηρύξουν το ποσό του δανείου άμεσα εξοφλητέο».

Την Κυριακή 5 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στο οποίο ψήφισε το 62.5% από τους 9.858.508 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Το 61.31% είπε «όχι» στην πρόταση, την οποία κατέθεσαν οι θεσμοί στις 25.06.2015, ενώ το 38.69% ψήφισε «ναι».  Αργότερα την ίδια μέρα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε με δηλώσεις του τον λαό να συσπειρωθεί για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ανεξάρτητα από το τί επιλέξατε στη κάλπη σήμερα, από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα». Επιπλέον, ανακοίνωσε έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, υπό τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι παραιτείται άμεσα από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στην θέση του ορίστηκε προσωρινά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Το επόμενο πρωί, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, ύστερα από παραίνεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, υπέβαλε την παραίτησή του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι η απουσία του από το Eurogroup «θα βοηθούσε την επίτευξη συμφωνίας». Επίσης, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ. Όλοι οι αρχηγοί, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και του γ.γ. της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δε συμμετείχε στη συνάντηση, εξέδωσαν μία κοινή ανακοίνωση ύστερα από το τέλος της. Σε αυτή εξηγούσαν μεταξύ άλλων, ότι «Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας».

Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αποφάσισε τη διατήρηση της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) και προσαρμογή των περικοπών αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων που παρέχονται ως εξασφαλίσεις από τις εμπορικές τράπεζες προς την ΕΚΤ (η απόφαση του ΔΣ είναι διαθέσιμη εδώ).

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης παρήγαγαν το έκτακτο Eurogroup και η έκτακτη σύνοδος Κορυφής που διεξήχθησαν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου μετά το αίτημα της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Η Ελλάδα έως το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουλίου θα πρέπει να έχει αποστείλει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία οι εταίροι θα εξετάσουν στο νέο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 11 Ιουλίου  ενώ αποφασιστικής σημασίας θεωρείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 12 Ιουλίου.

Κατά το Eurogroup της 7ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μία επανεκκίνηση της συζήτησης παρόλα αυτά δεν επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος. Κατά σύνοδο κορυφής της 7ης Ιουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για την Ελλάδα, η οποία αν θέλει να αποσοβήσει ένα Grexit θα πρέπει να υπογράψει ένα πολυετές τρίτο πρόγραμμα και να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και στη λήψη μέτρων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις μετά τη σύνοδο κορυφής, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας Καγελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Έλληνα πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν στην πλειοψηφία τους ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει αξιόπιστες προσπάθειες, τότε η πιθανότητα μίας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ολοένα και αυξάνεται.

Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακής, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Στις 7 Ιουλίου, με απόφαση του δ.σ. της ΕΚΤ διατηρήθηκε αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA).

Ομιλία πραγματοποίησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη 8 Ιουλίου δηλώνοντας ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού είναι η επίτευξη μίας βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας. Η συζήτηση που ακολούθησε παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον ενώ υπήρξαν και αρκετές στιγμές έντασης. Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ, ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου, στάλθηκε η Ελληνική πρόταση στους θεσμούς. Η πρόταση περιλαμβάνει πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 12 με 13 δις ευρώ. Με την κατάθεση της πρότασης για τα μέτρα, η κυβέρνηση ζητάει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δάνειο συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ από τώρα έως και το τέλος Ιουνίου 2018. Οι Αρχές της Ευρωζώνης, δήλωσαν ότι δεν θα σχολιάσουν την πρόταση, μέχρι να γίνει η αξιολόγησή της από τους θεσμούς.

Ψηφοφορία διεξήχθει στη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου 11 Ιουλίου, με σκοπό να εξουσιοδοτηθεί ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η ελληνική κυβέρνηση ώστε να διαπραγματευτουν στο Eurogroup, έχοντας ως βάση τη πρόταση που είχε σταλεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το βράδυ. Την βάση για συμφωνία υπερψήφισαν 251 βουλευτές, από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη καθώς 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή δε ψήφισαν ή ψήφισαν «παρών».

Δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11 Ιουλίου, καθώς δημιουργήθηκε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την διαρροή non paper από τη γερμανική πλευρά που πρότεινε προσωρινό Grexit. Παρόλα αυτά, μετά από 17 ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, οι θεσμοί και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία με ομόφωνη απόφαση. Η απόφαση της συνόδου κορυφής στην ελληνική γλώσσα στο ακόλουθο σύνδεσμο. Δηλώσεις έκαναν μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάινσεμπλουμ.

Επιπλέον τη Δευτέρα 13 Ιουλίου η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με απόφασή της αποφάσισε να διατηρήσει τη ρευστότητα που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA αμετάβλητη. Στις 13 Ιουλίου κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που υποχρεούται η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της με τους θεσμούς.

Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις του διεθνούς διαδικτυακού τύπου, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό ζήτημα. Ο Time και o Independent υποδέχτηκαν σχετικά θετικά την επίτευξη συμφωνίας, δίχως όμως θριαμβολογίες, παραθέτοντας απλά τις εξελίξεις και χρησιμοποιώντας ουδέτερους τίτλους. Ο “Time” χαρακτηριστικά αναφέρει «Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε νέο πρόγραμμα». Ίδιο τίτλο έχει και το Al Jazeera,  ενώ o “Independent” παραθέτει μερικές από τις λεπτομέρειες του προγράμματος. H Le Monde επίσης, κράτησε αντικειμενική και ενημερωτική στάση για τα χθεσινά και σημερινά τεκτενόμενα, με τίτλο «Αυτά που αποδέχτηκε η Ελλάδα με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια».

Σε άλλο μήκος κύματος κυμαίνονται το Bloomberg και οι New York Times. Το Bloomberg είναι ιδιαίτερα επικριτικό προς την Ελλάδα και επιτίθεται ευθέως στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι εκείνος με την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκάλεσε ένα χειρότερο εκβιασμό, από αυτόν που έθεσε στη κρίση του ελληνικού λαού. Οι New York Times κρατούν μία πιο ουδέτερη στάση, ωστόσο στο τέλος του άρθρου τους, φιλοξενούν σχόλιο ενός Έλληνα πολίτη, ο οποίος επίσης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι σπατάλησε 5 μήνες διακυβέρνησης και χειροτέρευσε τη κατάσταση». Η Ρωσική Sputniknews σχολιάζει τη συμφωνία έχοντας ως τίτλο «Μία νίκη για την Ευρώπη, μία ήττα για την Ελλάδα».

Από την άλλη μεριά, υπήρξαν και μέσα τα οποία αντέδρασαν ιδιαιτέρως επικριτικά προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως την γερμανική πλευρά. Ο Guardian χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «εξαθλιωτική» για την Ελλάδα. Επίσης, παραθέτει δηλώσεις από τον Μαρκ Όστβαλντ, στις οποίες αναφέρει ότι «η Ευρωζώνη θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα». Ίδια στάση τηρεί και το Reuters το οποίο αφιερώνει ένα ολόκληρο κομμάτι του ενημερωτικού του άρθρου συγκρίνοντας την συμφωνία που επετεύχθη με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Η El Pais υποδέχτηκε θετικά τη συμφωνία και στον τίτλο της αναφέρει ότι «Το χρηματιστήριο στην Ισπανία ανεβαίνει και τα ασφάλιστρα κινδύνου πέφτουν, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα. Θετική επίσης η σχέση ευρώ-δολαρίου». Το CNN σχολιάζει επίσης σε θετικό κλίμα τη συμφωνία λέγοντας στη θεματική πρόταση του άρθρου του, ότι σε περίπτωση που δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, το πρωτοφανές συμβάν μιας χώρας να αποχωρεί από μία νομισματική ένωση θα προκαλούσε πολλές αναταράξεις.

Τέλος το BBC, προτίμησε να διατηρήσει μία στάση κάπου στην μέση. Δηλαδή από τη μία αναφέρει ότι αποφεύχθηκε η χρεωκοπία της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα η συμφωνία αυτή άφησε πολλούς Έλληνες να αισθάνονται ταπεινωμένοι.

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου, ψηφίστηκε από τη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο προέβλεπε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου για την Ελλάδα. Το «ναι» συγκέντρωσε 229 ψήφους, το «όχι» 64, ενώ 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 32 καταψήφισαν τα μέτρα, ενώ 6 δήλωσαν «παρών».  Ανάμεσα στα «όχι» ήταν και εκείνα των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, ενώ τη προηγούμενη μέρα είχε παραιτηθεί η Νάντια Βαλαβάνη. Πριν τη ψηφοφορία έγινε συζήτηση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα (πρωτολογία, δευτερολογία, τριτολογία), και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελου Μεϊμαράκη (δευτερολογία).

To Eurogroup με απόφαση που έλαβε στις 16 Ιουλίου καλοσώρισε την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει τη δεύτερη σειρά μέτρων έως και τις 22 Ιουλίου. Επιπλέον ανακοίνωσε την οριστική έγκριση του 3ου Προγράμματος Στήριξης της Ελλάδας.

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αποχώρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και στην θέση του τοποθετήθηκε ο Πάναγιώτης Σκουρλέτης. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας.  Επίσης, ο Παύλος Χαϊκάλης ορίστηκε, ως υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Παύλος Πολάκης ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι θέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Χουντή παραχωρήθηκαν στη Σία Αναγνωστοπούλου και τον Γιάννη Αμανατίδη αντίστοιχα. Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, κατέλαβε ο πρώην  αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης και αυτή του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, ο Δημήτρης Βίτσας. Τέλος, Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος ορίστηκε η Όλγα Γεροβασίλη, στη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, ψηφίστηκε από τη Βουλή, το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο προέβλεπε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου για την Ελλάδα. Το «ναι» συγκέντρωσε 230 ψήφους, το «όχι» 63, ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν «παρών».Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 31 καταψήφισαν τα μέτρα, ενώ 5 δήλωσαν «παρών».  Πριν τη ψηφοφορία έγινε συζήτηση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα (πρωτολογίαδευτερολογία), και των αρχηγών των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι χώρες της Ε.Ε. που καλούνται να εγκρίνουν την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Έγκριση/Ολομέλεια Κοινοβουλίου Έγκριση/Κοινοβουλευτική ή Κυβερνητική Επιτροπή
Αυστρία: Ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για την δημιουργία νέου προγράμματος στήριξης. Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Συντηρητικό Λαϊκό δηλαδή, ψήφισαν υπέρ, ενώ αντιτάχθηκαν το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι, το κόμμα Νέα Αυστρία (ΝΕΟΣ) και η Ομάδα Στρόναχ. Λιθουανία: Η κυβέρνηση της χώρας έθεσε το θέμα έγκρισης του προγράμματος, στο υπουργικό συμβούλιο. Σε επίπεδο υπουργών από τους 14 συνολικά, 6 τάχθηκαν υπέρ του προγράμματος, 2  που προέρχονται από το εργατικό κόμμα δήλωσαν «παρών» εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους σε μία νέα στήριξη προς την Ελλάδα και 6 δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.
Γαλλία: Από τους 481 παρόντες βουλευτές, 412 ψήφισαν «ναι», ενώ 69 ψήφισαν «όχι» σε ένα νέο πρόγραμμα.  Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού που σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά και από την ελληνική μεριά» και δηλώσεις αξιωματούχων που ανέφεραν ότι το «ναι» δεν αποτελεί λευκή επιταγή για την Ελλάδα. Ολλανδία: Δεν απαιτείται η έγκριση από το Κοινοβούλιο, γεγονός που ανακουφίζει την κυβέρνηση η οποία έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μίας έδρας. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό το θέμα να τεθεί σε κάποια κοινοβουλευτική επιτροπή, καθώς ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως δεν θα υπάρξει άλλη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και έσπασε την υπόσχεσή του.
ΓερμανίαΕνέκρινε η γερμανική Βουλή με 425 «ναι» το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, σε σύνολο 585 ψηφισάντων.Κατά ψήφισαν 113 βουλευτές ενώ 18 απείχαν από την ψηφοφορία. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Σλοβακία: Η Σλοβακία θα θέσει το ερώτημα για την έγκριση του προγράμματος σε μία από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές της, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα. 
Εσθονία: Παρά το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο, διακόπτει τις συνεδριάσεις το καλοκαίρι, θα ανοίξει, ώστε να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα. Το κλίμα καταγράφεται υπέρ της έγκρισης του προγράμματος, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέχει 59 από τις 101 έδρες και τίθεται υπέρ της έγκρισης. Σουηδία: Η κοινοβουλευτική επιτροπή της Σουηδίας για τις Υποθέσεις της ΕΕ, συναντήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου, και συμφώνησε ότι η Σουηδία δεν θα αντιταχθεί στο τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα
Ισπανία: Το πρόγραμμα διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ εγκρίθηκε με 297 ψήφους «υπέρ», 20 «κατά» και πέντε απουσίες.Αίσθηση προκάλεσαν τα πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης που εξαπέλυσε από το βήμα της ισπανικής Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Φινλανδία: Μία ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία λειτουργεί εκ μέρους των 200 βουλευτών του φινλανδικού κοινοβουλίου, συναντήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου και ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παρά τη φήμη ότι η Φινλανδία θα είναι αντίθετη απέναντι σε νέα χρηματοδοτική ενίσχυση.
Λετονία: Με 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές, η Λετονία ενέκρινε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Εξι βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν την συμφωνία, με έναν να καταψηφίζει και πέντε αποχές. Κατά τη συνεδρίαση η κυβέρνηση επανέλαβε ότι αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Την Παρασκεύη 14 Αυγούστου υπερψηφίστηκε μετά από ολονύχτια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βούλης, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα. Το «ναι» συγκέντρωσε 222 ψήφους, το «όχι» 64, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».Κατά την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε  συνολικά 47 απώλειες, αφού  32  βουλευτές ψήφισαν ΌΧΙ , 11 δήλωσαν «παρών»  και τρείς ακόμη  διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.  Πριν τη ψηφοφορία έγινε συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κοινοβολευτικών ομάδων των κομμάτων ενώ επεισοδιακή ήταν και η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στο πακέτο των πρώτων παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται περικοπές στο ασφαλιστικό, νέα φορολογικά μέτρα και μία σειρά από ρυθμίσεις για την απελευθέρωση αγορών προιόντων και υπηρεσιών.

Την ίδια μέρα, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης το οποίο περιλαμβάνει τριετές δάνειο 86 δις ευρώ ενώ η πρώτη εκταμίευση ύψους 26 δισ θα δοθεί σε δόσεις και μόνο μετά την ολοκλήρωση και περαιτέρω προαπαιτούμενων μέχρι τον Οκτώβριο.Μετά από πολλές αρνητικές συνεδριάσεις  των τελευταίων μηνών η συνεδρίαση της Παρασκευής εξελίχθηκε σε πολύ θετικό κλίμα  με τους εταίρους να επαινούν τις ελληνικές αρχές που απέδειξαν την ισχυρή δέσμευσή τους για την επίτευξη συμφωνίας καθώς εξομάλυναν τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις και ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις ταχύτατα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα η οικονομία θα επιστρέψει “σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, υψηλά επίπεδα απασχόλησης και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.”Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Τσακαλώτος, στις δηλώσεις του τόνισε πως ελπίδα του είναι η συμφωνία να οδηγήσει την χώρα μας μπροστά, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών σε “bail- in”. Είπε ακόμα πως η συμφωνία «δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει το δημοσιονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει την απάτη και τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε “Η (ελληνική) κυβέρνηση πρέπει να κάνει περίπου το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Αλλά αν αυτό βοηθάει την Ελλάδα, τότε είναι καλό”.

Την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό το βράδυ της Πέμπτης 20 Αυγούστου.«Η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη εξάντλησε τα όριά της και γι’ αυτό υποβάλλω την παραίτησή μου» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού τα όσα έπραξα, καθώς οι Έλληνες πρέπει να αποφανθούν ποιος και πώς θα οδηγήσει τη χώρα». Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Η διευρυμένη στήριξη και η αποφασιστικότητα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας, σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ελπίζει, όπως υποστήριξε, οι εκλογές να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στο νέο πρόγραμμα.Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα, εκτίμησε ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση. «Στην πραγματικότητα ήταν μία αναμενόμενη κίνηση και για αρκετούς ένα επιθυμητό βήμα ώστε να υπάρξει σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Τον Οκτώβριο θα έχουμε συναντήσεις για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους και ελπίζουμε πως θα έχουμε περαιτέρω πρόοδο στο πρόγραμμα»

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ορκίστηκε η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στην εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου. Υπηρεσιακή πρωθυπουργός ορίστηκε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, υποστήριξε η νέα Πρωθυπουργός της χώρας.