This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Οι τελευταίες εξελίξεις

Οι τελευταίες εξελίξεις

Στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης της Τρίτης 7 Ιουλίου, οι 18 ηγέτες έδωσαν στην Ελλάδα το οριστικό τελεσίγραφο. Η επιλογή που καλείται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ ενός τρίτου μνημονίου, ενδεχομένως βαρύτερου από τα προηγούμενα δύο, από τη μια και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από την άλλη. Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την Τετάρτη το αίτημα για το εν λόγω πρόγραμμα και έχει διορία μέχρι την Πέμπτη τα μεσάνυχτα να καταθέσει στους θεσμούς μια αξιόπιστη πρόταση προγράμματος, δηλαδή προτάσεις για αυστηρά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φτάνουν σε βάθος χρόνου και θα υπόκεινται σε στενή επιτήρηση σε αντάλλαγμα για ένα τρίτο μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, εφόσον επιτευχθεί, θα προβλέπεται και μια βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών προβλημάτων, την οποία η ελληνική πλευρά υπολογίζει στις 30-40 μέρες. Το ερχόμενο Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες να αξιολογήσουν αν υπάρχει η εν λόγω βάση συμφωνίας, δηλαδή οι αξιόπιστες προτάσεις και την Κυριακή 12 Ιουλίου, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επικυρώσουν το σενάριο παραμονής ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σκοτεινό σενάριο, αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Κυριακή», δήλωσε την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Απόψε, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι η τελική προθεσμία λήγει αυτή την εβδομάδα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολιάζοντας ότι διανύουμε «την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας.»

Ακόμα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να μιλήσει για Grexit ομολόγησε ότι δεν αποκλείεται πλέον «κανένα ενδεχόμενο» και ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ετοιμάσει «ένα λεπτομερές σχέδιο» για το σενάριο αυτό.

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθειά της, έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώσει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική  οριστικής εξόδου από την κρίση» δήλωσε, από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σ’ ένα πλαίσιο που είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης αμφισβητούν ανοιχτά πλέον τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη -αν δεν έχουν ήδη πάρει την απόφαση να εξωθήσουν τη χώρα σε έξοδο-, η ελληνική κυβέρνηση έχει μια εντελώς διαφορετική ανάγνωση. Αφήνει να εννοηθεί ότι με την επιλογή της να φτάσει η κατάσταση σε αυτό ακριβώς το οριακό σημείο, στο οποίο λίγα εικοσιτετράωρα κρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ενώ παράλληλα παραμονεύει η ολοκληρωτική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει πετύχει το στόχο της: να διεκδικεί μια ενιαία συμφωνία, με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις, με αναδιάρθρωση του χρέους, ένα αναπτυξιακό πακέτο και τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Μετά από τις σκληρές δηλώσεις περί Grexit, και την αποδόμηση του επιχειρήματος ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος μιας εξόδου, αυτή η οπτική της κυβέρνησης θα ήταν αδύνατο να σταθεί αν δε συνοδευόταν από την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί ή ακόμα και φοβάται την απομόνωση της Ελλάδας, πρωτίστως για γεωπολιτικούς λόγους. Το επιχείρημα αυτό εκφράστηκε με σαφήνεια την Τρίτη το βράδυ και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ  Τουσκ, ο οποίος όμως άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για την ομόφωνη θέση του Συμβουλίου. Επέρριψε μάλιστα και τις αντίστοιχες ευθύνες, αποκαλώντας «αφελείς» όσους έχουν την «ψευδαίσθηση» ότι ένα Grexit δεν θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη από «γεωπολιτική άποψη».

Ως προς τις ισορροπίες δυνάμεων στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, έγινε σαφές εξαρχής ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήρθε με διάθεση να υποστηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, απέναντι όμως σε χώρες που έδειχναν αποφασισμένες για όλα και με την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα δείξει έμπρακτη πρόθεση να πάρει μέτρα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο συμφωνίας.

Ο Ολάντ  επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες – προσέθεσε ωστόσο, πως θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη» αναφορικά με μια λύση για την Ελλάδα την Κυριακή, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της ΕΕ και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. «Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.