This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

«Παράθυρο ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία, Προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την χώρα

Τσακανίκας, Α. (2014) “«Παράθυρο ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία, Προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την χώρα“, Foreign Affairs Hellenic Edition, 25 Ιουνίου.

 

Η επιστροφή στην ανάπτυξη από το τρέχον έτος είναι πλέον ένας στόχος εφικτός. Αλλά, μια ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα σταθερή και σε υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την δημιουργία συνθηκών που να προσελκύουν επενδυτές και χωρίς ουσιαστική αλλαγή τού τρόπου λειτουργίας τής ελληνικής οικονομίας.

Η 15ετία 1994-2007 αποτέλεσε μια σημαντική περίοδο μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους σχεδόν κάθε χρόνο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Η σημασία που έχει αυτή η μακροχρόνια επίδοση συνήθως υποτιμάται στον δημόσιο διάλογο, καθώς θεωρείται παραδόξως ένα αρνητικό γεγονός, γενεσιουργό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αγνοείται έτσι το ότι σε μακροοικονομικούς όρους αυτή η περίοδος μπορεί να θεωρηθεί ιστορικά ως ένα τρίτο ισχυρό κύμα μεγέθυνσης μετά το σύντομο κύμα μεγέθυνσης του μεσοπολέμου και το μακροβιότερο κύμα τής μεταπολεμικής εποχής (περίοδος 1953-1970).

 

Σχετικές αναρτήσεις: