This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Έκθεση του Διοικητή για το ‘Ετος 2015

Τράπεζα της Ελλάδος, (2016), “Έκθεση του Διοικητή για το έτος 2015 – Προς την 83η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 25 Φεβρουαρίου 2016”, Τράπεζα της Ελλάδος – Ευρωσύστημα, Φεβρουάριος.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες περιλαµβάνονται στην παρούσα έκθεση, οι συνθήκες που θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονοµίας το 2016 διαφαίνονται ευνοϊκότερες από ό,τι τον προηγούµενο χρόνο. Αυτό επιτρέπει την πρόβλεψη ότι η ύφεση µπορεί να ανασχεθεί και από το δεύτερο εξάµηνο του έτους να υπάρξει ελαφρά ανάκαµψη, υπό την προϋπόθεση όµως της διατήρησης πολιτικής σταθερότητας και άρσης της αβεβαιότητας που βλάπτει την επεν- δυτική εµπιστοσύνη.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η ανάταξη της ελληνικής οικονοµίας είναι η επίτευξη συµφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράµµατος, η αξιόπιστη προσήλωση στην εφαρµογή του και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την εµπέδωση κλίµατος πολιτικής και οικονοµικής σταθερότητας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Προκειµένου να ανταποκριθεί και να προσαρµοστεί στις αλλαγές του διεθνούς περιβάλλοντος, η Ελλάδα, καθώς είναι ενταγµένη στην παγκοσµιοποιηµένη οικονοµία και εκτεθειµένη στο διεθνή ανταγωνισµό, πρέπει πρώτα να ισχυροποιήσει τη θέση της αντιµετωπίζοντας µε ρεαλισµό τα δικά της προβλήµατα. Η χώρα που θα µείνει ουραγός στις ευρωπαϊκές εξελίξεις θα είναι αυτή που εν τέλει θα υποστεί τα βαρύτερα πλήγµατα στην περίπτωση που το διεθνές περιβάλλον αλλάξει προς το χειρότερο.

Από το 2008 έως και το 2013 η ελληνική οικονοµία απώλεσε σωρευτικά το 26% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Μετά από µια βραχύβια ανάκαµψη το 2014, η ελληνική οικονοµία εισήλθε εκ νέου σε ύφεση από το γ’ τρίµηνο του 2015 (-1,9%). Ο ρυθµός µεταβολής του ΑΕΠ παρέµεινε αρνητικός και το δ’ τρίµηνο του έτους (-1,9%) και για το σύνολο του 2015 διαµορφώθηκε σε -0,7%. Προσδιοριστικοί παράγοντες της υποτροπής ήταν η πολιτική αστάθεια από το τέλος του 2014, οι παρατεταµένες διαπραγµατεύσεις µε τους δανειστές το πρώτο εξάµηνο του 2015, η τραπεζική αργία και η επιβολή περιορισµών στις τραπεζικές συναλλαγές και στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και τα νέα µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής στο πλαίσιο της νέας συµφωνίας χρηµατοδοτικής διευκόλυνσης, τα οποία κρίθηκαν αναγκαία προκειµένου να επιτευχθούν οι αναθεωρηµένοι δηµοσιονοµικοί στόχοι. Οι αντοχές της ελληνικής οικονοµίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήµατος δοκιµάστηκαν. Η οικονοµία, ωστόσο, επέδειξε ισχυρές αντιστάσεις, µε αποτέλεσµα οι επιπτώσεις να είναι ηπιότερες και µικρότερης διάρκειας σε σχέση µε ό,τι αρχικά αναµενόταν.

Η ανάκαµψη της οικονοµίας της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε το 2015. Για τρίτο συνεχόµενο έτος, ο ρυθµός αύξησης του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ εκτιµάται ότι ήταν θετικός και σηµαντικά υψηλότερος (1,5%) σε σχέση µε το 2014 (0,9%). Η ανάκαµψη στηρίχθηκε στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την αύξηση, αν και µικρή, των επενδύσεων. Στην ευνοϊκή αυτή εξέλιξη συνέβαλαν η διατήρηση της διευκολυντικής νοµισµατικής πολιτικής της ΕΚΤ και η έναρξη του προγράµµατος ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο του 2015, µε στόχο την επαναφορά του πληθωρισµού σε επίπεδα πλησίον του 2% µεσοπρόθεσµα και την τόνωση της οικονοµικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, καθώς και η συνακόλουθη εξασθένηση της συναλλαγµατικής ισοτιµίας του ευρώ. Οι προοπτικές για το 2016 διαγράφονται γενικώς θετικές, αν και µε σηµαντικούς κινδύνους. Αναµένεται µικρή περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθµού ανόδου της οικονοµικής δραστηριότητας τόσο στις προηγµένες όσο και στις αναδυόµενες οικονοµίες, καθώς και αύξηση του παγκόσµιου εµπορίου µετά την αναµενόµενη πρόοδο στην προσπάθεια περαιτέρω απελευθέρωσής του. Περισσότερο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το ρυθµό ανάπτυξης της οικονοµίας των ΗΠΑ και της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, ανησυχίες προκαλεί η παρατηρούµενη αύξηση της ανισότητας της κατανοµής του εισοδήµατος στις προηγµένες οικονοµίες.

Σχετικές Αναρτήσεις