This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

2 Φεβρουαρίου 2017: Συζήτηση με ομιλητή τον Καθηγητή Andres Solimano με θέμα «Οικονομική Ανάκαμψη μετά την Ύφεση: Ιστορική και Διεθνής Εμπειρία»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου η συζήτηση με θέμα «Οικονομική Ανάκαμψη μετά την Ύφεση: Ιστορική και Διεθνής Εμπειρία» με ομιλητή τον Καθηγ. Andres Solimano, Ιδρυτή και Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης και συγγραφέα του βιβλίου “Global Capitalism in Disarray”, Oxford University Press, 2017. Σχολιασμό έκανε ο Καθηγ. Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Κατσίκας, Λέκτορας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υπεύθυνος, Πρόγραμμα “Παρατηρητήριο για την Κρίση”

Ο Καθηγ. Solimano δίνοντας ιδέες μέσα από το πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του αναφέρθηκε εκτενώς στις παγκόσμιες τάσεις της εποχής, δίνοντας έμφαση στα φαινόμενα της στασιμότητας, της λιτότητας και των ανισοτήτων. Επίσης, παρουσίασε μία σύγκριση μεταξύ της τωρινής κρίσης και αυτής του 1929. Αποτέλεσμα της ανάλυσής του ήταν η διερώτηση των πολιτικών κινδύνων της εποχής.

Στα σχόλια ο Καθηγ. Παγουλάτος αναρωτιέται αν παρατηρούμε μία αλλαγή καθεστώτος παγκοσμίως με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες ή αν είναι μία διόρθωση του παγκόσμιου φιλελεύθερου συστήματος στην προηγούμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ταυτόχρονα, συμφωνεί με τις περισσότερες παρατηρήσεις του ομίλητη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι Πρεσβειών, πρώην Υπουργοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.