This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Οικονομικές Εξελίξεις

Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Οικονομικές Εξελίξεις, Τετραμηνιαία Έκδοση του ΚΕΠΕ, Τεύχος 26, Φεβρουάριος 2015.

 

 

Το τεύχος 26 του περιοδικού του ΚΕΠΕ Οικονομικές Εξελίξεις βρίσκει τη χώρα σε νέα εποχή, με νέα κυβέρνηση και νέους μακροοικονομικούς προσανατολισμούς. Ως επιστημονικό περιοδικό, αλλά και ως ερευνητικό ίδρυμα με έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και με θεσμικό ρόλο συμβουλευτικό της Κυβέρνησης, είμαστε εδώ για να παρέχουμε έγκυρη οικονομική ανάλυση, να αναδεικνύουμε τα αποτελέσματα των χειρισμών, να υποδεικνύουμε με τεκμηριωμένη ανάλυση ενδεχόμενους κινδύνους και να κάνουμε αναπτυξιακές προτάσεις σε όλους τους κλάδους τους οποίους μελετούμε. Σε όλες τις περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα οικονομικών πολιτικών, δομών, θεσμών και μηχανισμών με στόχο την οικονομική ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αναμένουν αντιμετώπιση. Είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα των πρόσφατων οικονομικών χειρισμών τόσο στο εγχώριο όσο και το διεθνές επίπεδο. Οι αναλύσεις και οι προβλέψεις που παραθέτουμε, όμως, είναι, και θα συνεχίσουν να είναι, χρήσιμα και αξιόπιστα εργαλεία τόσο στην ανάλυση της οικονομικής συγκυρίας, με πολλούς αποδέκτες, όσο και στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Στο παρόν τεύχος το πρώτο μέρος αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα Μακροοικονομική ανάλυση και προβλέψεις, γίνεται ανάλυση της ζήτησης, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του δείκτη τιμών καταναλωτή, του μοντέλου εκτίμησης της ύφεσης και η παρουσίαση των προβλέψεων του ΚΕΠΕ για την Ελληνική Οικονομία. Επίσης δημοσιεύονται οι προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο ΑΕΠ. Στη δεύτερη ενότητα, των Δημόσιων οικονομικών, γίνεται η παρουσίαση και ανάλυση της πορείας εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και επίσης ανάλυση της εξέλιξης του Δημόσιου Χρέους. Στην τρίτη ενότητα των Ανθρώπινων πόρων και κοινωνικών πολιτικών εξετάζονται οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας καθώς και οι εξελίξεις στη φτώχεια, και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην τέταρτη ενότητα Αναπτυξιακές πολιτικές και κλάδοι, γίνεται παρουσίαση της εξέλιξης της ελληνικής αγοράς καυσίμων κίνησης, ακολουθεί μια ανάλυση της ελληνικής αλυσίδας προσφοράς τροφίμων και, τέλος, δίνεται μια προσέγγιση σε ζητήματα Οικονομικού Προγραμματισμού.

Το δεύτερο μέρος φιλοξενεί τρία ενδιαφέροντα και επίκαιρα άρθρα, που έχουν τίτλους «Κριτική προσέγγιση του νέου πλαισίου δημιουργίας των τουριστικών επενδύσεων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010-2014», «Οι προσδιοριστικοί παράγοντες των ελληνικών εξαγωγών: Ανάλυση των επιδράσεων της διεθνούς ζήτησης και της εγχώριας ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές κλαδικές εξαγωγές» και, τέλος, «Πλαίσιο στήριξης ελληνικού τραπεζικού συστήματος: μια πρώτη προσέγγιση».

 

 

Σχετικές αναρτήσεις: